Elveția: Primul dosar penal pentru încălcarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei

Procuratura elvețiană a făcut un pas istoric, inițiind primul dosar penal împotriva unei companii private, pentru eludarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Potrivit Financial Times, acesta este un semnal clar că Elveția este pregătită să trateze penal companiile implicate în cooperarea cu Moscova.

Detaliile privind compania și domeniul de activitate rămân neclare, dar procuratura elvețiană a dezvăluit că firma vizată a utilizat filialele sale din străinătate pentru a evita sancțiunile.

Secretariatul de stat elvețian pentru afaceri economice a cerut, de asemenea, procurorului să inițieze o procedură penală împotriva unei alte companii pentru motive similare, însă procurorul general a respins solicitarea, considerând că nu este vorba de un „caz de importanță deosebită”.

Patrick Eberhardt, partener al firmei de avocatură Eversheds Sutherland din Geneva, a subliniat că această decizie marchează un „punct de cotitură” în abordarea Elveției cu privire la nerespectarea acestor sancțiuni.

„Autoritățile elvețiene semnalează pieței că nu vor tolera eludarea sancțiunilor prin intermediul filialelor din locuri precum Dubai”, a avertizat Eberhardt.

În comentariile pentru Financial Times, Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice al Elveției a confirmat că investighează „mai multe cazuri” de posibile încălcări ale sancțiunilor de către filiale străine ale companiilor elvețiene.

Jurnaliștii au dezvăluit că există în prezent 50 de proceduri administrative în desfășurare legate de posibile încălcări ale sancțiunilor referitoare la Rusia. Cu toate acestea, aceste cazuri nu au fost încă înaintate parchetului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *