Elveția confirmă locația unui depozit de deșeuri nucleare în valoare de 21 de miliarde de dolari

Elveția a confirmat luni că locația preferată pentru un depozit subteran de deșeuri nucleare, în valoare de 20 de miliarde de franci elvețieni (20,94 miliarde de dolari), este o zonă situată la nord de Zurich, aproape de granița cu Germania.

Elveția stabilește locația unui depozit de deșeuri nucleare

Compania care se află în spatele proiectului de stocare a deșeurilor nucleare ale țării pentru cel puțin următorii 200.000 de ani, Cooperativa Națională pentru Depozitarea Deșeurilor Radioactive (NAGRA), a propus zona din nordul Laegern pentru acest sit, care ar trebui să devină operațional în 2050.

În urma unui proces de evaluare care a durat 14 ani, NAGRA – înființată de operatorii de centrale nucleare și de guvern – a declarat că argila opalină găsită acolo a oferit cea mai mare barieră geologică, cea mai bună stabilitate a rocilor și un grad ridicat de flexibilitate pentru depozitul subteran, în comparație cu celelalte două situri pe care le-a luat în considerare.

„Geologia și-a spus cuvântul. Este cel mai bun amplasament cu cea mai bună siguranță. Miezul depozitului de adâncime este această piatră gri și discretă, aici timpul practic se oprește”, a declarat Matthias Braun, directorul executiv al NAGRA, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc luni la Berna.

Martin Neukom, membru al guvernului cantonal din Zurich și membru al Partidului Verzilor, a declarat că este irelevant faptul că a fost critic la adresa centralelor nucleare, deoarece deșeurile radioactive au fost deja produse.

„Avem responsabilitatea de a depozita aceste deșeuri folosind cele mai bune cunoștințe, cu cele mai bune evaluări de siguranță. Asta înseamnă că nu poți fi cu adevărat împotriva depozitării”, a declarat el la conferința de presă.

NAGRA va solicita o licență guvernamentală pentru acest sistem, care este destinat să stocheze deșeurile provenite de la cele patru centrale nucleare din Elveția, la sfârșitul anului 2024, urmând ca parlamentul și guvernul elvețian să decidă asupra aprobării în 2029. De asemenea, chestiunea ar putea fi supusă unui referendum, conform tradiției elvețiene a democrației directe, înainte de începerea construcției în 2034.

Facebook

Comentarii

78 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *