Elveția a înregistrat cea mai rapidă topire a ghețarilor: „Un an dezastruos”

Elveția a înregistrat cea mai gravă rată de topire a ghețarilor săi de când a început monitorizarea, în urmă cu peste 100 de ani, pierzând șase procente din volumul rămas în acest an, adică aproape dublu față de recordul precedent din 2003, potrivit Rețelei elvețiene de monitorizare a ghețarilor (GLAMOS).

„2022 a fost un an dezastruos pentru ghețarii elvețieni: toate recordurile de topire a ghețarilor au fost spulberate de marea penurie de zăpadă din timpul iernii și de valurile de căldură continue din timpul verii. Ratele de topire au depășit cu mult recordurile anterioare din vara din 2003: ghețarii au pierdut aproximativ 3 kilometri cubi de gheață în 2022; mai mult de 6 la sută din volumul rămas”, a declarat miercuri în raportul său grupul coordonat de Comisia criosferică.

Elveția a suferit cea mai gravă pierdere de ghețari

Matthias Huss, șeful GLAMOS, a declarat pentru agenția de știri Reuters că, pe baza proiecțiilor privind schimbările climatice, „se va ajunge la această situație, cel puțin undeva în viitor”: „Și realizând că viitorul este deja aici, chiar acum, aceasta a fost poate cea mai surprinzătoare sau șocantă experiență a acestei veri”, a adăugat el.

De asemenea, pierderea de gheață topită a fost cea mai „dramatică” pentru ghețarii mici, potrivit raportului. Ghețarii Pizol, Vadret dal Corvatsch și Schwarzbachfirn „au dispărut practic, măsurătorile au fost întrerupte”, a precizat comisia. În regiunile Engadine și Valais, ambele în sud, „un strat de gheață de patru până la șase metri grosime, la 3.000 de metri deasupra nivelului mării, a dispărut”, a precizat raportul.

Pierderi semnificative au fost înregistrate chiar și în cele mai înalte puncte de măsurare, inclusiv pe muntele Jungfraujoch, care culminează la aproape 3.500 de metri.

„Observațiile arată că multe porțiuni de ghețar se dezintegrează și pete de rocă se ridică din gheața subțire din mijlocul ghețarilor. Aceste procese accelerează și mai mult declinul”, a adăugat raportul.

Facebook

Comentarii

60 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *