Előrehozott választások Bulgáriában

A bolgár populista There Is A People (ITN) párt csütörtökön megtagadta az új kormány megalakítására irányuló mandátumot, így Rumen Radev elnök előtt előrehozott választásokat írhat ki – írja a Reuters.

Ezt a döntést a GERB párt és korábbi kormánykoalíciós partnere, a „Continuamu Chimbaarea” (PP) egymást követő bejelentései követik, amelyek szerint nem tudják megalakítani az új végrehajtó testületet Szófiában.

Ivailo Valcev, az ITN parlamenti frakcióvezető-helyettese ezt üzente Rumen Radev elnöknek: „A választás a demokrácia legmagasabb formája, ezt az aktát néhány másodpercig megőrizzük, majd üresen, teljesítetlen mandátummal visszaküldjük Önnek.”

Ennek megfelelően a bolgár államfő megkezdi az ideiglenes miniszterelnök keresését, akinek kabinetet kell alakítania az előrehozott parlamenti választások megszervezésével.

Bulgáriát a korrupcióellenes tiltakozások után 2020 óta politikai instabilitás jellemzi. A tavaly áprilisi választásokig az országot a Radev által kinevezett ideiglenes kormányok irányították, stabil választott koalíció hiányában.

Néhány héttel ezelőtt kudarcot vallott Maria Gabriel bolgár külügyminiszter kormányalakítási kísérlete, miután március 5-én lemondott Nikolai Denkov miniszterelnök, a PP tagja. Lemondott, hogy kilenc hónapig a GERB irányíthassa a kormányt, ahogyan a két párt a tavalyi választások után megállapodott. Denkov szerdán viszont elutasította az elnöktől kapott kormányalakítási felhatalmazást.

A tavaly áprilisi választásokon a GERB végzett az élen, a 240 parlamenti mandátumból 69-et szerzett, míg a PP vezette tömb 64 ​​mandátumot szerzett.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *