Premierul Franței: UE va fi cu ochii pe Italia, după rezultatul alegerilor de duminică

Europa va fi „atentă” să se asigure că toate statele respectă drepturile omului și accesul la avort, a declarat prim-ministrul Franței, după ce un partid de extremă dreapta a câștigat alegerile italiene.

„În Europa, respectăm un anumit număr de valori și bineînțeles, vom avea grijă împreună cu președintele Comisiei Europene, ca aceste valori ce asigură drepturile omului, respectul unul față de celălalt și inclusiv respectul față de dreptul la avort, să fie respectate în unanimitate”, a declarat Elisabeth Borne pentru canalul BFMTV.

Aceasta a declarat că Franța respectă alegerea italienilor și a adăugat că acum îi revine președintelui italian Sergio Mattarella să desemneze un prim-ministru.

Comentariile lui Borne au venit după ce partidul de extremă dreaptă a lui Giorgia Meloni a câștigat duminică cele mai multe voturi la alegerile anticipate din Italia.

Coaliția lui Meloni va fi probabil unul dintre cele mai de dreapta și eurosceptice guverne ale Italiei de după al Doilea Război Mondial. Acesta include partidul de extremă dreaptă al fostului ministru de interne Matteo Salvini, Liga de Nord, și partidul de dreapta al lui Silvio Berlusconi, Forza Italia.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat înaintea alegerilor că aceasta este dispusă să lucreze cu „orice guvern democratic care este dispus să lucreze cu noi”.

Von der Leyen a spus însă, că dacă „lucrurile vor merge într-o direcție dificilă”, Comisia va utiliza toate „instrumentele” pe care le are la dispoziție.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *