Premierul Franței pregătește populația pentru întreruperi zilnice de curent

Prim-ministrul Franței, Elisabeth Borne, a avertizat că cel mai rău scenariu din această iarnă ar putea duce la întreruperi zilnice de curent de până la două ore, în gospodăriile din Franța. Primele afectate vor fi, însă, întreprinderile.

Pe fondul unei crize energetice ample agravată de războiul din Ucraina, declarațiile lui Borne din cadrul postului de televiziune TMC au venit înaintea unei reuniuni speciale a guvernului ce va avea loc miercuri. Reuniunea se va concentra pe problemele legate de energie și climă.

Borne a declarat că situația se datorează parțial consecințelor războiului din Ucraina și, de asemenea, opririi planificate a jumătate din cele 56 de reactoare nucleare ale Franței pentru întreținerea lor anuală,.

Franța se bazează pe energia nucleară pentru producția a aproximativ 67% din electricitatea necesară, mai mult decât orice altă țară din Uniunea Europeană.

„Acest lucru înseamnă că vom produce mai puțină energie electrică și că vor exista momente în care, dacă este foarte frig, vom avea o problemă cu furnizarea de energie electrică”, a spus Borne.

„În acest caz, am întrerupe, prin rotație, cartier cu cartier, pentru cel mult două ore”, a spus ea.

Cu toate acestea, Borne a precizat că gazul nu va fi întrerupt în casele franceze, deoarece e folosit în special pentru încălzirea locuințelor.

Singura raționalizare a gazului va fi pentru întreprinderile franceze, care sunt cei mai mari consumatori, a declarat șefa guvernului francez.

Borne a explicat că o astfel de decizie ar fi determinată de o combinație de circumstanțe nefavorabile, inclusiv întreruperea aprovizionării cu gaze naturale, restricții asupra importurilor de gaze naturale lichefiate și o iarnă foarte rece.

Facebook

Comentarii

63 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *