Tot mai bine decât nimic: Reparăm elicoptere americane făcute în Polonia

Un centru de întreţinere, reparaţii şi revizie pentru elicoptere Black Hawk ar urma să fie deschis la Aerostar Bacău, printr-un parteneriat între compania americană din industria aerospaţială Lockheed Martin şi compania română, informează Agerpres.

„În urma unui contract semnat între cele două companii în luna ianuarie, centrul Black Hawk este programat să fie complet acreditat şi operaţional atunci când cele şapte elicoptere S-70 Black Hawk vor sosi în România, în cursul acestui an. Ministerul Afacerilor Interne al României a semnat un acord-cadru pentru o flotă de până la 12 Black Hawk în noiembrie 2021, pentru a răspunde nevoilor serviciilor de urgenţă ale ţării”, se arată într-un comunicat al Lockheed Martin.

După ce a finalizat un audit al Aerostar şi al instalaţiilor sale, Lockheed Martin precizează că aşteaptă acum o evaluare a planurilor instalaţiilor de către autorităţile române. Angajaţii Aerostar au finalizat deja pregătirea necesară, la Academia de Training Sikorsky Lockheed Martin din Florida.

„Prin această nouă capabilitate, Aerostar va continua şi va parcurge întreg procesul de preluare a activităţilor MRO necesare pentru noile aeronave din România şi din regiune”, a declarat Grigore Filip, preşedinte şi CEO al Aerostar, citat în acelaşi comunicat de presă.

România are o flotă de 12 elicoptere Black Hawk, fabricate în Polonia

Construit la uzina Lockheed Martin din Polonia, popularul S-70 Black Hawk şi-a câştigat statutul de aeronavă utilitară cu o versatilitate multi-misiune de neegalat şi o navigabilitate de nivel militar, capabilă să opereze în condiţii meteo extreme, ziua sau noaptea.

Oficiali din România şi Polonia au semnat, în septembrie 2021, un acord cadru de furnizare a 12 elicoptere Black Hawk, destinate efectuării de misiuni de salvare de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Valoarea contractului este de peste 269 milioane de euro fără TVA, aeronavele fiind fabricate în Polonia, unde sunt construite pentru Europa elicopterele Black Hawk.

Facebook

Comentarii

99 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *