Vestea că Iulian Gherguț, românul răpit acum opt ani de gruparea islamistă Al-Mourabitoune în Burkina Faso, a fost eliberat și adus în România a fost primită cu ușurare și satisfacție. Cu toate acestea, povestea acestui caz complex ridică semne de întrebare cu privire la modul în care autoritățile au gestionat situația și despre lipsa lor de comunicare în perioada în care acesta se afla în captivitate.
Iulian Gherguț, agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, Burkina Faso, a fost răpit împreună cu alți oameni pe data de 4 aprilie 2015 de către gruparea jihadistă Al-Mourabitoune. După ani de incertitudine, ultimele informații despre el au fost făcute publice în 2018, atunci când se afla în captivitatea grupării Al-Qaeda în Mali.

Anunțul eliberării lui Gherguț a venit la scurt timp după ce publicația G4Media a atras atenția asupra faptului că nu existau informații actualizate despre cazul său. Într-o serie de articole, G4Media a subliniat tăcerea autorităților în ceea ce privește situația lui Gherguț, aducând astfel în discuție nivelul de transparență și comunicare din partea guvernului. Această neclaritate și lipsă de informații au contribuit la incertitudinea și neliniștea familiei și a opiniei publice în general.
După anunțul eliberării sale, președintele României, Klaus Iohannis, a felicitat autoritățile pentru reușita acestei operațiuni în cadrul unui mesaj postat pe platforma X, fostul Twitter. Cu toate acestea, rămân întrebări cu privire la cauzele pentru care a durat atât de mult să se ajungă la acest rezultat.
Salut eliberarea cetățeanului român răpit în Burkina Faso! Felicitări tuturor instituțiilor române implicate pentru eforturile permanente și mulțumiri partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) August 9, 2023