Elektromos járművek az EU-ban: Az új autók csaknem fele villamosított

Az Európai Gépjárműgyártók Szövetsége (ACEA) adatai szerint az elektromos járművek továbbra is teret hódítanak az Európai Unió autópiacán. 2023 januárja és novembere között az elektromos autók értékesítése – legyen az teljesen elektromos, konnektoros hibrid vagy full hibrid – az összes új autó regisztrációjának lenyűgöző 47,6%-át tette ki.

Ezt az emelkedő tendenciát tükrözik a novemberi adatok is, amikor az elektromos járművek regisztrációja 47,6%-ot ért el, szemben az előző év azonos időszakának 43%-ával. Ez a fejlemény az EU-ban novemberben összességében 6,7%-kal regisztrált új autók számának növekedésével összefügg, ami a 16. egymást követő hónapja a növekedésnek.

E növekedés ellenére azonban az európai autóipar kihívásokkal néz szembe. Különösen Németországban, Európa fő elektromos járművek piacán a regisztrációk 22,5%-kal 44 942 járműre estek vissza. Ez a csökkenés ellentétben áll a franciaországi, olaszországi és németországi növekedéssel, ahol a hibrid-elektromos autók regisztrációja meghaladta az 1,5 millió járművet az EU-ban található összesen 2,5 millió járműből.

Az autógyártók tekintetében a Volkswagen és a Renault regisztrációja 11,4%-kal, illetve 6,1%-kal nőtt novemberben. Másrészt az Elon Musk vezette elektromos autókat gyártó Tesla lenyűgöző, 45%-os előleget regisztrált, ami az EU-ban az összes elektromos autók regisztrációjának csaknem 22%-át teszi ki.

Aggályok merülnek fel azonban az európai autóipar azon képességével kapcsolatban, hogy lépést tud-e tartani a globális versennyel. Az ACEA arra figyelmeztetett, hogy szilárd uniós ipari stratégia nélkül az elektromos járművek szektora lemaradásának kockázata áll fenn, tekintettel Kína dominanciájára az ellátási láncban és az Egyesült Államok autógyártói ösztönzőire.

Facebook

Comentarii

56 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *