Egymilliárd dolláros beruházás egy elhagyott romániai bányában

Az amerikai alapok által támogatott Compania Verde hatalmas beruházásra készül a romániai bányászatba, és bejelentette, hogy egymilliárd dollárt fordít egy magnéziumbánya revitalizálására, és a tervek szerint 2027-ben kezdi meg a termelést.

Ez a stratégiai lépés akkor történt, amikor Európában több mint egy évtizedes kihagyás után újjáéled a magnéziumbányászat. Mivel egyre nagyobb aggodalomra ad okot az alapvető nyersanyagok Kínából származó behozatalától való függőség, a leállított román bányába történő beruházás létfontosságúvá válik az EU számára.

Románia az EU tagjaként bányászati ​​koncessziót adott a bukaresti Verde Magnesium cégnek, az egyesült államokbeli Amerocap magántőke-társaság pénzügyi támogatásával.

A Verde tervei között szerepel nemcsak a bánya újjáélesztése, hanem a megújuló energiával működő feldolgozó létesítmények építése is, ezzel is hangsúlyozva a fenntarthatóság és a szénlábnyom csökkentését.

Az európai alumíniumipar, amely a könnyűötvözetek gyártása során nagymértékben függ a magnéziumtól, a közelmúltban az ellátási lánc turbulenciáitól szenvedett, amit a kínai gyártás ideiglenes leállítása is súlyosbított. Emiatt az EU-ban esetleges gyárbezárásokra figyelmeztettek.

Bernd Martens, a Verde Magnesium elnöke a projekt stratégiai fontosságát hangsúlyozta, és kijelentette, hogy a romániai bánya és üzem döntő szerepet fog játszani az EU függetlenségi céljainak támogatásában a zöld átmenethez nélkülözhetetlen nyersanyagok terén.

A jövőt illetően optimista kilátásokkal Martens bízott abban, hogy a magnéziumbányászatba irányuló beruházás sikeres lesz, annak ellenére, hogy a múltban hasonló projekteket sújtottak a helyi akadályok és a környezetvédelmi aggályok.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *