Economia Zonei Euro surprinde pozitiv: PIB-ul crește, iar inflația scade în al doilea trimestru

Economia zonei euro a reușit să depășească așteptările analiștilor în trimestrul al doilea, după o perioadă de stagnare în primele trei luni ale acestui an, conform unei estimări preliminare publicate de Eurostat și relatate de Reuters.

Analiștii de la Reuters și CNN au remarcat o creștere neașteptată a Produsului Intern Brut (PIB) în Zona Euro. După o scădere de 0.1% în ultimele trei luni și o stagnare în primul trimestru, PIB-ul a reușit să înregistreze o creștere de 0.3% în al doilea trimestru, depășind estimările inițiale de 0.2%. Acest rezultat pozitiv vine în contextul în care Banca Centrală Europeană a fost nevoită să implementeze majorarea dobânzilor în încercarea de a stimula creșterea economică.

Într-o veste încurajatoare pentru consumatori, rata de inflație anuală în zona euro a scăzut la 5.3% în luna iulie, față de 6.1% în luna mai, potrivit datelor furnizate de Agerpres. Cu toate acestea, inflația de bază, care exclude prețurile pentru bunuri volatile (alimente și energie), a rămas neschimbată la 5.5%. Acest aspect poate indica o posibilă încetinire a creșterii prețurilor și o stabilizare a pieței.

În ciuda acestei revigorări economice, experții avertizează că stagnarea sau recesiunea nu sunt încă excluse complet. Reuniunea programată în septembrie a Băncii Centrale Europene (BCE) va fi crucială pentru a evalua dacă PIB-ul Zonei Euro a avansat suficient pentru a justifica stoparea majorării ratelor dobânzii.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *