Economia SUA se contractă din nou și cresc îngrijorările legate de recesiune

Economia SUA s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv, o etapă care în multe țări ar fi considerată o recesiune economică. Nu este cazul în SUA, care utilizează date suplimentare pentru a face acest apel.

Dar contracția, cu o rată anuală de 0,9% în cele trei luni până în iulie, a atras atenția pe scară largă, pe măsură ce cresc îngrijorările legate de economie. Prețurile pentru alimente, benzină și alte produse de bază cresc în cel mai rapid ritm din 1981 încoace. În timp ce banca centrală a SUA crește rapid costurile de împrumut pentru a încerca să răcească economia și să atenueze presiunile asupra prețurilor, cresc temerile că urmează o recesiune, dacă nu a început deja în mod oficial.

Confruntat cu scăderea încrederii publice, președintele american Joe Biden a încercat să demonstreze că economia rămâne solidă, menționând că rata șomajului se menține la un nivel scăzut de 3,6% și că angajările au rămas puternice. Săptămâna aceasta, înainte de datele de la Departamentul Comerțului, el a declarat reporterilor că economia „nu va intra în recesiune”. Acest lucru i-a determinat pe adversarii săi din partidul republican să acuze Casa Albă că încearcă să redefinească termenul.

Economia SUA s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv

„Rebrandingul” recesiunii de la Casa Albă nu va reduce suferința americanilor”, au spus aceștia.

În primele trei luni ale anului, economia americană s-a contractat cu o rată anuală de 1,6%. La momentul respectiv, economiștii au atribuit declinul produsului intern brut (PIB) unor ciudățenii în datele comerciale. Însă raportul de joi a arătat o încetinire mai accentuată, creșterea fiind îngreunată de scăderile de pe piața imobiliară, de investițiile întreprinderilor și de cheltuielile guvernamentale. Cheltuielile de consum au crescut cu o rată anuală mai lentă de 1%, deoarece oamenii au cheltuit mai mult pentru asistență medicală, cazare și mese în oraș, dar au redus cheltuielile cu bunurile și alimentele.

„Venind după creșterea economică istorică de anul trecut, și recâștigând toate locurile de muncă din sectorul privat pierdute în timpul crizei pandemice, nu este o surpriză că economia încetinește în timp ce Rezerva Federală acționează pentru a reduce inflația”, a declarat joi Biden.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *