Economia Regatului Unit va fi în recesiune pentru mai mult de un an, avertizează Banca Angliei

Economia Regatului Unit se va confrunta cu o recesiune pentru mai bine de un an din această toamnă, din cauza creșterii prețurilor la energie.

Într-o perspectivă sumbră pentru consumatori și afaceri, banca a estimat cinci trimestre de contracție economică și o scădere cu 5% a nivelului de trai în termeni reali. De asemenea aceasta a crescut ratele dobânzilor cu 0,5 puncte procentuale, cea mai mare creștere a țării din ultimii 27 de ani.

Prognoza de bază a băncii este ca PIB-ul va scadea cu 1,25% în 2023 și 0,25% în 2024, într-o primă instanță.

Comitetul de politică monetară a băncii a votat cu 8 voturi pentru și 1 împotrivă pentru a crește rata de bază la 1,75%, într-o încercare de a preveni impactul inflaționist al creșterii prețurilor la energie agravat de presiunile interne ale prețurilor și salariilor.

Creșterea ratei dobânzii va adăuga aproximativ 650 de lire sterline la rambursările anuale pentru cei cu un credit ipotecar mediu de urmărire.

Rata uriașă a inflației, cea mai mare din septembrie 1980, este determinată de creșterea costului gazului angro pe piețele internaționale, care s-a dublat din mai și este pe cale să tripleze facturile interne la energie.

Banca consideră că plafonul intern al prețului energiei va ajunge la 3.500 de lire sterline pe gospodărie în octombrie, ceea ce va determina inflația să atingă un vârf de 13,3% în al patrulea trimestru al acestui an și să rămână peste 10% până la jumătatea anului viitor.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. Nu pot sa-ti multumesc suficient pentru postarea pe blog. Astept cu nerabdare sa citesc mai multe. Minunat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *