Ostilitate: China anulează vizita lui Josep Borrell la Beijing

China a anulat vizita oficială a Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, fără a motiva această decizie.

Vestea vine într-un moment în care Uniunea Europeană încearcă să atenueze riscurile asociate legăturilor sale economice cu China, pe care Bruxelles-ul o consideră atât un „partener economic, cât și un rival sistemic”.

Decizia Beijingului a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al UE, Nabila Massrali: „Din nefericire, am fost informaţi de către omologii noştri chinezi că datele preconizate pentru săptămâna viitoare nu mai sunt valabile şi trebuie acum să căutăm alternative”.

Călătoria lui Borrell la Beijing, programată pentru 10 iulie, viza „probleme strategice”, inclusiv drepturile omului și conflictul din Ucraina.

Aceasta este a doua oară când călătoria lui Borrell este anulată în acest an, încercarea sa anterioară din aprilie fiind întreruptă de un test COVID-19 pozitiv. Potrivit ambasadorului UE Jorge Toledo, China și UE vor mai avea două întrevederi până la finalul acestui an.

Ministerul chinez de externe nu a oferit încă nicio explicație în legătură cu acest subiect.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *