După discuția cu Biden, Netanyahu deschide punct de trecere spre Gaza

Ieri, la câteva ore de la o convorbire telefonică cu Joe Biden, Benjamin Netanyahu a fost de acord să deschidă una dintre cele două treceri spre Fâșia Gaza, pentru a permite convoaielor umanitare să ajungă la populația de acolo.

Este vorba de punctul de trecere Erez – cel prin care înainte de război puteau să treacă doar persoanele, nu și camioanele – dar și de portul israelian Ashdod, aflat la 40 de kilometri de nordul enclavei.

Cele două puncte de trecere, terestru și maritim, vor fi deschise temporar. În tot acest timp, ele vor permite ca ajutoarele umanitare să ajungă în Gaza, cu scopul „de a evita o criză umanitară”, susține cabinetul de război care a autorizat guvernul să ia aceste măsuri imediate.

Președintele SUA, Joe Biden, care este un susţinător ferm al Israelului până în prezent, a cerut joi, într-o discuţie telefonică de aproximativ 30 de minute cu premierul Benjamin Netanyahu o încetare imediată a focului, după ce un atac israelian a ucis şapte voluntari ai ONG-ului World Central Kitchen.

Netanyahu a catalogat atacul ca „un accident tragic”. În SUA însă, WCK dorește deschiderea unei anchete internaționale pentru a elucida modul cum au murit voluntarii din mai multe țări – SUA, Canada, Australia, Marea Britanie și Polonia.

De asemenea, Joe Biden i-a pus în vedere lui Netanyahu că așteaptă aplicarea de măsuri concrete pentru a răspunde suferinţei civililor, în caz contrar ajutorul american s-ar putea diminua.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *