Danemarca reia ajutorul pentru Palestina

După anunțul Austriei, a venit rândul Danemarcei să anunţe luni că îşi reia ajutorul pentru dezvoltare acordat palestinienilor, care a fost suspendat imediat după atacul lansat de aripa armată a Hamas pe 7 octombrie pe teritoriul israelian dinspre Fâşia Gaza.

„Sunt încântată să anunţ că Danemarca îşi reia ajutorul pentru dezvoltare acordat Palestinei”, a scris premierul Mette Frederiksen într-un comunicat obţinut de AFP conform Agerpres.

La 10 octombrie, Copenhaga a lansat o analiză pentru „a se asigura că fondurile daneze nu sunt utilizate în mod abuziv, inclusiv pentru a sprijini indirect organizaţii teroriste care atacă Israelul”.

„Ajutorul poate fi reluat deoarece Ministerul danez de Externe nu a găsit niciun semn de abuz sau de sprijin pentru Hamas sau alte organizaţii teroriste” prin fonduri daneze, a spus şefa guvernului.

Pentru 2023, Danemarca a planificat un ajutor pentru teritoriile palestiniene de 235,5 milioane de coroane (31,6 milioane de euro), din care 72 de milioane nu au fost încă distribuite.

„Plăţile vor începe acum”, a spus Frederiksen, menţionând că un ajutor umanitar extraordinar de 125 de milioane de coroane (16,7 milioane de euro) a fost trimis începând cu 7 octombrie.

„Din cauza luptelor grele din Gaza, unele dintre activităţile planificate în Programul de Asistenţă pentru Palestina vor fi ajustate”, a adăugat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat, subliniind importanţa furnizării de „sprijin suplimentar Cisiordaniei”.

Pe 7 octombrie, comandouri ale Hamas s-au infiltrat în sudul Israelului dinspre Fâşia Gaza, comiţând un atac sângeros asupra civililor.

Potrivit Israelului, 1.200 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în atac, în care aproximativ 240 de persoane au fost răpite şi duse în micul teritoriu palestinian. În total, 137 de persoane sunt încă ţinute ostatice, după ce un armistiţiu de la sfârşitul lunii noiembrie a dus la unele eliberări în schimbul unor prizonieri palestinieni ţinuţi închişi de Israel.

Ca represalii, Israelul a promis să „anihileze” Hamas, iar armata sa efectuează bombardamente devastatoare asupra teritoriului palestinian asediat al Gazei.

Ministerul Sănătăţii din Hamas a raportat duminică aproape 18.000 de morţi în bombardamentele israeliene, majoritatea femei şi tineri sub vârsta de 18 ani, şi zeci de mii de răniţi. Mulţi oameni se află sub dărâmături, potrivit surselor Hamas. 

Facebook

Comentarii

79 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *