Dr. Marinescu: Avem o creștere cu 50% a cazurilor de Covid

În contextul creșterii numărului cazurilor de covid, directorul medical al Institutului „Matei Balş”, dr. Adrian Marinescu, a ținut să facă precizări legat de subvariantele noului coronavirus, Eris şi Pirola, răspândite în întreaga lume. Se estimează că aceste subvariante de SARS-CoV-2 acoperă cel puțin jumătate dintre noile cazuri de infecţie. Medicul exclude posibilitatea reintroducerii unor restricții de natura celor care au marcat valurile pandemice anterioare.

”Cam de două săptămâni, e o creştere cu cel puţin 50% faţă de ce aveam anterior. Cam 100 de prezentări în fiecare zi, indiferent de vârste. E adevărat că 80 la sută sunt forme uşoare. Sunt pacienţi care pot merge acasă” – Adrian Marinescu

„În momentul în care un virus rămâne în circulaţie o perioadă lungă de timp evident că suferă mutaţii. Cele mai multe sunt mutaţii fără semnificaţie, dar este clar că apar variante sau subvariante. Ce avem în momentul de faţă sunt două subvariante care ţin tot de Omicron şi este vorba despre Eris cu nume de cod EG.5 şi mai este vorba despre Pirola care are nume de cod BA.2.86. Cele două subvariante sunt destul de des întâlnite peste tot, inclusiv în Europa şi în România.

Probabil că spre jumătate dintre noile cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 au o legătură cu aceste subvariante. Nu este nimic de speriat în condiţiile în care nu este demonstrată cel puţin deocamdată o virulenţă sporită. Este o contagiozitate care fără discuţie se potriveşte cu tot ceea ce a însemnat Omicron”, a declarat dr. Adrian Marinescu, citat de AGERPRES.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *