Două nave ale SUA au tranzitat apele Taiwanului

Ministerul chinez de externe a condamnat, astăzi, trecerea celor două nave militare americane prin apele din apropierea Taiwanului, afirmând că Statele Unite trebuie să respecte politica unei singure Chine, conform căreia există un singur guvern chinez, la Beijing.

Reacția Chinei survine la scurt timp după ce navele americane au tranzitat, duminică, apele din apropierea Taiwanului. „Tranzitul demonstrează angajamentul Statelor Unite pentru o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă. Forţele armate ale Statelor Unite zboară, navighează şi operează oriunde permite legislaţia internaţională”, a declarat comandamentul american al flotei a 7-a a Marinei Militare a SUA.

A fost prima oară când nave militare americane au parcurs ruta strategică respectivă, după vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi.

Reacția Chinei, după ce navele au ajuns foarte aproape de apele Taiwanului, pe un coridor aflat dincolo de apele sale teritoriale, i-a surprins pe analiști, relatează CNN. Nu este o amenințare pentru securitate, au spus oficialii de la Beijing, în condițiile în care, în ultimii ani, navele de război americane și, uneori, cele din statele aliate cum sunt Marea Britanie și Canada, au traversat în mod curent apele Taiwanului, atrăgând furia Beijingului.

De această dată, comandamentul armatei chineze a declarat că a monitorizat cele două nave și a menținut starea de alertă maximă, dar că prezența celor două crucișătoare nu aduce „nici o amenințare reală pentru securitatea Chinei”.

La începutul acestei luni, ambasadorul chinez la Washington, Qin Gang, a cerut SUA să oprească tranzitele navale, spunând că intensifică tensiunile și încurajează forțele separatiste de independență a Taiwanului.

Taiwanul are un guvern democratic independent de facto din 1949, însă China consideră insula un teritoriu al său.

Facebook

Comentarii

4 răspunsuri

  1. Wow, marvelous weblog structure! How lengthy have you ever been running a blog for?
    you make running a blog look easy. The entire glance of your website is wonderful, as smartly as the content material!
    You can see similar here e-commerce

  2. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with
    SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing
    very good gains. If you know of any please share. Cheers!
    You can read similar blog here: Sklep online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *