Dosarele Uber: Vor fi oare suficiente măsurile luate de UE?

Evoluțiile recente sugerează că provocările legale și de reglementare cu care se confruntă Uber în UE sunt departe de a fi încheiate.

Anul trecut, The Guardian a obținut și publicat o serie de documente, cunoscute sub numele de „Dosarele Uber”. E-mailurile, mesajele, modelele de afaceri și alte documente din 2013 până în 2017 au scos la iveală practicile companiei Uber de a pătrunde pe piața din Europa sfidând legile și reglementările locale, evitând taxele și încercând să zdrobească activiștii pentru drepturile angajațiilor, precum și industria taxiurilor.

În urma acestui scandal, UE a adoptat noi propuneri care le-ar putea garanta milioanelor de lucrători independenți din Europa dreptul de a putea fi recunoscuți ca angajați cu drepturi la pensii, concediu plătit și asigurări de accidente la locul de muncă.

Propunerile urmăresc să elimine ceea ce legislatorii UE descriu drept o „angajare independentă falsă” prezentă în rândul lucrătorilor care prestează servicii prin intermediul platformelor digitale.

UE a luat în calcul toate categoriile de lucrători independenți, de la curierii care se ocupă cu livrările de alimente și șoferii de pe aplicațiile de transport până la lucrătorii casnici și persoanele care prestează sarcini mici, cum ar fi moderarea conținutului online.

Cu toate acestea Mark MacGann, fostul reprezentant Uber în Europa și cel care a ajutat la publicarea probelor din Dosarele Uber a atras atenția asupra acestei companii care luptă împotriva oricărei forme de reclasificare, fie și doar pentru că ar risca să reducă profitul economic al companiei.

În ciuda acestor avertismente, în prezent, discuțiile au rămas blocate în cadrul Consiliului de Miniștri al UE, deoarece guvernele europene nu pot ajunge la un consens cu privire la consolidarea protecției angajațiilor sau menținerea flexibilității angajatorilor.

Facebook

Comentarii

70 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *