Dosar penal împotriva șefului mercenarilor ruși din grupul Wagner

Procurorul general al Ucrainei lansează un dosar penal împotriva șefului rus și fondator al grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin. Potrivit unui comunicat pe Telegram, Prigozhin, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, este acuzat de „invadarea integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei” și de „purtarea unui război agresiv”.

În declarație se precizează că luptătorii care au fugit din grup „nu vor evita responsabilitatea”.

„Procurorii au interogat deja doi astfel de luptători care se află în UE. O anchetă privind implicarea în crime de război a unui alt membru al PMK, care se află în Norvegia, este în curs de desfășurare”, se arată în declarație.

Poliția norvegiană îl interoghează în prezent pe fostul comandant al grupului Wagner, Andrey Medvedev, care a fugit din Rusia în Norvegia luna trecută după luptele din Ucraina. La începutul acestei săptămâni, Medvedev a declarat pentru agenția de știri Reuters că vorbește împotriva grupului Wagner pentru a se asigura că autorii sunt aduși în fața justiției.

De asemenea, au fost luate măsuri de securitate pentru siguranța lui Medvedev, măsuri „atât vizibile, cât și invizibile”, au adăugat ei, fără a da detalii. Se pare că un alt fost luptător al lui Wagner, Marat Gabidullin, ar fi cerut azil în Franța.

Gruparea, până acum obscură, s-a aflat în centrul atenției în timpul invaziei din Ucraina și este asociată cu bătălia sângeroasă pentru Bakhmut, în estul țării. La sfârșitul lunii ianuarie, Statele Unite au desemnat grupul de mercenari Wagner din Rusia drept „organizație criminală transnațională”, sporind presiunea asupra armatei private care a recrutat zeci de mii de prizonieri ruși pentru a lupta în Ucraina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *