Donyeck oroszbarát vezetője a dél-ukrajnai városok, Odesa és Nyikolajiv elfoglalását sürgeti

A magát kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője, Denis Puszilin hétfőn a dél-ukrajnai városok, Odesa és Nyikolajov elfoglalására szólított fel, azzal érvelve, hogy történelmileg orosznak számítanak. Az EFE ügynökség szerint Pusilin hangsúlyozta, hogy a Nagy Katalin által 1794-ben alapított Odesa egy orosz város, és Nikolaiv területeit az orosz-török ​​háborúk során hódították meg, azzal érvelve, hogy a várost az orosz örökség részeként kell elismerni.

Odesa, Ukrajna legjelentősebb városa a Fekete-tenger partján, az ukrán haditengerészet bázisaként és a kijevi gabonaexport kikötőjeként szolgál. Pusilin kijelentései azonban aggodalmat keltenek a regionális stabilitásra és Ukrajna biztonságára gyakorolt ​​lehetséges következmények miatt.

Pusilin sajnálatát fejezte ki a szovjet vezetők által elkövetett „hibákért”, amelyek arra utaltak, hogy hozzájárultak a jelenlegi helyzethez és az orosz ajkú lakosság létéhez az Orosz Föderáció területén kívül. Tágabb összefüggésben az oroszbarát vezető visszautasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állításait, miszerint az orosz hadsereg előrenyomul Ukrajnába, bár ez ellentmond azoknak a hivatalos jelentéseknek, amelyek szerint 2023-ban nem sikerült elfoglalnia egy nagyvárost.

Az azonban, hogy Moszkva visszakapta a kezdeményezést szinte az egész ukrajnai fronton, és decemberben elfoglalta a Mariinka-bástyát, az erőviszonyok jelentős elmozdulását jelzi. Az erőfeszítések ellenére az orosz hadseregnek nem sikerült megvédenie a Krím és a Fekete-tengeri flottát az ukrán rakétáktól és drónoktól, ami rávilágít a Dél-Ukrajna feletti ellenőrzés sebezhetőségére.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *