Donald Tusk a fost desemnat cel mai influent lider din Europa

Politico a publicat astăzi lista POLITICO 28, promoția 2024, cu cei mai influenți oameni din Europa. Fostul premier polonez și fost președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a fost desemnat ca fiind cea mai puternică persoană din Europa în anul următor.

Clasamentul anual al POLITICO împarte personalitățile în trei categorii – „doers” (cei de acțiune), „dreamers” (idealiștii) și „disrupters” (cei disruptivi), fiecare reflectând un tip diferit de putere.

În fruntea clasamentului, Donald Tusk este apreciat pentru „vântul schimbării” pe care l-a adus în urma succesului coaliției sale de opoziție la alegerile parlamentare din Polonia. Acesta a pus capăt unei perioade de opt ani în care țara a fost condusă de conservatorii eurosceptici, readucând o viziune democratică, modernă și europeană asupra viitorului Poloniei.

Topul „doers” este dominat de premierul italian Giorgia Meloni, urmată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de președintele francez Emmanuel Macron.

La categoria „disrupters”, prima poziție este ocupată de Elvira Nabiullina, cunoscută ca „bancherul” lui Putin. Guvernatoarea Băncii Rusiei este apreciată în acest top pentru politicile monetare extremiste care au salvat rubla și au menținut economia rusă pe linia de plutire.

În ceea ce privește categoria „dreamers”, președintele ucrainean Volodimir Zelenski conduce clasamentul, fiind comparat cu personalități istorice precum Winston Churchill, Martin Luther King Jr. sau Nelson Mandela. Politico Europe subliniază puterea cuvintelor sale și capacitatea de a schimba cursul istoriei prin discursurile sale memorabile.

Facebook

Comentarii

180 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *