Trump a pierdut alegerile primare în Washington DC

Nikki Haley a câştigat duminică alegerile primare republicane în capitala federală americană Washington DC, obţinând prima sa victorie în cursa pentru învestitura republicană în faţa fostului preşedinte Donald Trump, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Această victorie simbolică în capitala federală intervine cu două zile înainte ca alegătorii americani din 15 state sunt chemaţi să voteze în alegerile primare ale democraţilor şi republicanilor.

Imensa majoritate a locuitorilor din Washington DC sunt înscrişi ca democraţi şi doar o mică parte ca republicani.

Haley, fost ambasador la ONU în administraţia Trump (2017-2021), a obţinut 63% din voturi la acest scrutin.

La alegerile prezidenţiale din 2020, candidatul democrat Joe Biden a obţinut la Washington 92% din voturi împotriva republicanului Donald Trump.

Capitala federală nu a votat niciodată majoritar pentru un candidat republican la preşedinţie.

Donald Trump a câştigat până acum în toate statele care au votat în alegeri primare din Iowa (15 ianuarie), New Hampshire (23 ianuarie), Nevada (8 februarie), Carolina de Sud (24 februarie) Missouri (2 martie), Michigan (2 martie), Idaho (2 martie).

Până acum, Trump a obţinut peste 247 de delegaţi, faţă de numai 24 pentru Haley.

Pentru a-şi asigura nominalizarea, un candidat republican trebuie să dispună de votul a 1.215 din cei 2.429 de delegaţi la viitoarea Convenţie.

De cealaltă parte, Partidul Democrat are 3.934 de delegaţi, dar principiul este acelaşi. Joe Biden, a cărui nominalizare nu este decât o formalitate, a câştigat deja 206 şi trebuie să obțină 1.968 de delegaţi.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *