Doliu în Regatul Unit, după ce regina Elisabeta a II-a s-a stins din viață

În Regatul Unit începe, astăzi, o perioadă de doliu, care va dura până la şapte zile după funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Regele Charles al III-lea va avea o audienţă cu prim-ministrul Liz Truss înainte de a se adresa naţiunii, tot în cursul acestei zile, când va aduce un omagiu reginei şi îşi va reafirma datoria faţă de serviciul său ca nou suveran.

Întreaga ţară va păstra un minut de reculegere, în jurul prânzului. De asemenea, clopotele vor suna la unison la Westminster Abbey, Catedrala St Paul şi Castelul Windsor din Londra, în timp ce 96 de salve de tun, pentru a marca fiecare an din viața reginei Elisabeta a II-a, vor fi trase în Hyde Park şi în alte locuri din capitală. Bisericile, capelele şi catedralele au fost încurajate de Biserica Anglicană să organizeze rugăciuni sau slujbe speciale pentru comemorarea reginei.

Prim-ministrul şi alţi demnitari sunt aşteptaţi să participe la o slujbă publică de comemorare la St Paul’s din centrul Londrei.

În Franța, Turnul Eiffel și-a stins luminile, iar, în SUA, drapelul a fost coborât în bernă la Casa Albă. Clădirea Empire State Building a fost iluminată în culorile purpuriu, simbol al monarhiei, şi argintiu, culoarea celor 70 de ani de domnie ai reginei, sărbătoriţi în iunie.

Drapelul Marii Britanii a fost coborât în bernă și la sediul misiunii diplomatice britanice de la Bucureşti, după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

„Steagul nostru de la Ambasada Marii Britanii de la Bucureşti a fost coborât în bernă, în memoria Majestăţii Sale, Regina Elisabeta a II-a. Ea a fost însuşi spiritul Regatului Unit, iar acest spirit va dăinui”, este mesajul publicat, vineri, de Ambasada Marii Britanii din România.

Conform protocolului regal, Regina Elisabeta a II-a va fi condusă cu trenul la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh, reședința sa oficială din Scoția. Apoi, la catedrala St. Giles, unde politicieni și oameni îi vor aduce un ultim omagiu. Sicriul va fi urcat la bordul Trenului Regal, de unde va călători pe coasta de est până la Londra. În fiecare gară, de-a lungul traseului, va fi o gardă de onoare, pentru ca, într-un final, Elisabeta a II-a să ajungă pentru ultima dată în Sala Tronului de la Palatul Buckingham.

Înmormântarea suveranei ar urma să aibă loc la Westminster Abbey peste 10 sau 11 zile, data urmând să fie confirmată de Palatul Buckingham.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *