Ucraina: Fraudă cu ajutoare umanitare. Doi miniștri adjuncți au dat un tun de 1,5 milioane euro

Doi oficiali de rang înalt din Ucraina sunt suspectați că au fost implicați într-o schemă de delapidare complexă care a avut ca obiect achiziționarea de alimente destinate ajutorului umanitar, relatează Politico. Potrivit Biroului Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) și Parchetului Specializat Anticorupție (SAPO), adjunctul ministrului pentru politici agricole și alimentație și fostul ministru adjunct al economiei ar fi deturnat suma impresionantă de 1,5 milioane EUR, în perioada martie – august 2022.

Potrivit detaliilor furnizate de autorități, schema de corupție implica achiziționarea de alimente destinate ajutorului umanitar pentru administrațiile militare și pentru cetățenii din diverse regiuni ale țării. Ancheta a scos la iveală că viceministrul pentru politici agricole a achiziționat produse la suprapreț prin intermediul unei companii aflate sub controlul acestuia. Aceasta ar fi cumpărat alimentele de la un producător polonez, generând astfel un prejudiciu de aproximativ 719.000 EUR în perioada menționată.

Potrivit unui comunicat de presă emis de autorități: „Ministrul pentru politici agricole și alimentație avea cunoștință despre valoarea reală a produselor, însă a ales să ignore în mod deliberat aceste informații”.

Într-o schemă separată, care implică ambii funcționari, alimentele au fost achiziționate din nou la prețuri mai mari printr-o companie intermediară care, la rândul său, cumpăra alimente de la un producator turc. Fostul ministru adjunct al economiei este acuzat că a ascuns ofertele mai bune și a convins oficialii din minister să aprobe în mod ilegal ofertele și facturile de la aceste companii. Rezultatul acestei manevre este un prejudiciu estimat la aproximativ 841.000 de euro.

Această caz se adaugă altor scandaluri de corupție care au zguduit Ucraina, de la izbucnirea conflictului cu Rusia în 2022. În ianuarie, țara a fost marcată de două mari scandaluri de corupție legate de achizițiile guvernamentale, în special în ceea ce privește serviciile de catering militar și generatoarele electrice.

Facebook

Comentarii

84 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *