Documente secrete ale SUA privind războiul din Ucraina au fost divulgate

Documente secrete care oferă detalii despre planurile SUA și NATO de a ajuta la pregătirea Ucrainei pentru o ofensivă de primăvară împotriva Rusiei s-au răspândit pe platformele de socializare, a relatat New York Times.

Pentagonul a declarat joi că evaluează aparenta breșă de securitate. „Suntem conștienți de rapoartele privind postările de pe rețelele de socializare, iar departamentul analizează problema”, a declarat adjunctul secretarului de presă Sabrina Singh.

Documentele au fost răspândite pe Twitter și Telegram și ar conține diagrame și detalii despre livrările de arme, efectivele batalioanelor și alte informații sensibile, a precizat Times. Nu a existat nicio explicație cu privire la modul în care au fost obținute planurile.

Informațiile din documente sunt vechi de cel puțin cinci săptămâni, cele mai recente fiind datate din 1 martie, a precizat raportul. Planurile nu au furnizat acțiuni specifice, cum ar fi momentul în care Ucraina ar urma să lanseze ofensiva.

Unul dintre documente rezuma programele de antrenament ale celor 12 brigăzi de luptă ucrainene și spunea că nouă dintre ele erau antrenate de forțele SUA și NATO. Aproximativ 250 de tancuri și peste 350 de vehicule mecanizate sunt necesare pentru operațiune, a precizat ziarul. Documentele clasificate, dintre care cel puțin unul purta o etichetă „top secret”, au fost difuzate pe canalele guvernamentale pro-ruse, a precizat ziarul.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *