Documente „probabil ascunse”, în casa din Florida a lui Donald Trump

Documentele stocate la casa din Florida a fostului președinte Donald Trump au fost ”probabil ascunse”, ca parte a unui efort de obstrucționare a unei anchete a FBI, spun oficialii Departamentului de Justiție al SUA.

Într-un document depus în instanță, departamentul a declarat că „probabil au fost depuse eforturi pentru a obstrucționa” ancheta privind gestionarea de către Trump a materialelor clasificate. Dosarul a fost un răspuns la cererea lui Trump de a desemna o parte independentă care să supravegheze o parte din cazul în curs de desfășurare.

Fostul președinte SUA neagă orice abatere de la lege.

Documente secrete au fost descoperite în casa lui Donald Trump din Florida

La plecarea din funcție, președinții americani trebuie să își transfere toate documentele și e-mailurile la Arhivele Naționale. FBI investighează dacă Trump a gestionat în mod necorespunzător documentele, ducându-le de la Casa Albă la Mar-a-Lago, după ce a părăsit funcția în ianuarie 2021.

În dosarul publicat marți, șeful de contrainformații al Departamentului de Justiție, Jay Bratt, a oferit cea mai clară imagine de până acum a încercărilor departamentului de a recupera documente de la fostul președinte. Aceste încercări au dus la vizita unei echipe a Arhivelor Naționale la locuința sa din Mar-a-Lago în ianuarie, la vizita unei echipe a FBI în iunie și la percheziționarea conacului de către FBI pe 8 august.

În ianuarie, Arhivele Naționale au recuperat 15 cutii de documente ale Casei Albe de la Mar-a-Lago, unde au descoperit că documente strict secrete erau „nefolosite” și „amestecate cu alte documente” – unele pagini fuseseră rupte. După ce au aflat că acele cutii conțineau „rapoarte strict secrete”, Departamentul de Justiție și FBI au început investigații care au găsit dovezi că „zeci de cutii suplimentare” care conțineau probabil informații clasificate au rămas încă pe proprietatea sa.

La 3 iunie, trei agenți FBI și un avocat al Departamentului de Justiție au sosit la Mar-a-Lago pentru a colecta materialele. Potrivit avocaților lui Trump, acesta le-a spus: „Orice aveți nevoie, anunțați-ne”. Dar agenților le-a fost „interzis în mod explicit” de către reprezentanții săi să percheziționeze orice cutie aflată în interiorul unei camere de depozitare de pe proprietatea lui Trump, potrivit ultimului dosar.

De asemenea, au fost găsite dovezi că documentele au fost „probabil ascunse și scoase” din depozit și că „probabil au fost depuse eforturi” pentru a obstrucționa ancheta, au declarat oficialii.

Facebook

Comentarii

90 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *