Doar 517 din cei 20.000 de copii ucraineni deportați ilegal în Rusia au revenit acasă

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, a dezvăluit cifrele îngrijorătoare în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, a declarat că doar 517 din cei aproximativ 20.000 de copii luați ilegal de Rusia au revenit în Ucraina de la începutul invaziei rusești. Potrivit datelor oficiale, cel puțin 19.546 de copii au fost transferați din Ucraina în Rusia până la sfârșitul anului trecut, însă se crede că cifra reală este mult mai mare, având în vedere că acestea sunt doar cazurile înregistrate oficial.

Informația a fost prezentată de Lubineț în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, desfășurat duminică. Acesta a subliniat că, în total, 2.828 de adulți, dintre care 150 de civili, au fost trimiși înapoi în Ucraina de către autoritățile ruse.

Comisarul ucrainean a subliniat importanța eforturilor internaționale pentru repatrierea tuturor persoanelor și a apelat la comunitatea internațională să intensifice imediat acțiunile în această direcție.

Într-un context mai amplu, Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis mandate de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a Mariei Lvova-Belova, comisara rusă pentru drepturile copilului. Aceștia sunt acuzați de crime de război, în legătură cu deportarea ilegală a copiilor ucraineni și transferul ilegal de persoane din Ucraina în Rusia, de la începutul invaziei din 24 februarie 2022.

Deși Statele Unite și majoritatea țărilor UE au susținut decizia CPI, o decizie comună a UE a fost blocată de Ungaria. Kremlinul a respins categoric acuzațiile de deportare forțată, afirmând că au „salvat copii” din zona de conflict și că sunt pregătiți să-i înapoieze pe cei pentru care există cereri din partea părinților și tutorilor lor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *