Divizia 101 Aeropurtată a SUA a revenit în Europa, pentru prima oară după 1944

Militari americani din Divizia 101 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii sunt dislocați, de la sfârșitul acestei săptămâni în România, în urma deciziei care a fost luată la summitul NATO de la Madrid din luna iunie. Dintre cei peste 20.000 de militari desfășurați în întreaga lume, 4.700 se află acum în Europa, iar 2.400 sunt prezenți numai la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din România. În cadrul unei ceremonii militare, desfășurate sâmbătă, a fost prezentat drapelul de luptă al diviziei americane, rămasă în istorie pentru contribuția la reușita debarcării din Normandia în 1944.

„România reprezintă pentru noi un aliat puternic al NATO, un partener puternic al Statelor Unite deja de câteva decenii de-acum. Ne-au susținut mult timp în locuri ca Irak sau Afganistan”, a subliniat Joseph McGee, comandantul Diviziei 101, care a subliniat că, după 80 de ani, divizia americană se întoarce, astfel, în Europa.

Prezent la ceremonia militară de la baza Mihail Kogălniceanu, premierul Nicolae Ciucă a salutat prezența acestei unități militare de elită, care contribuie la consolidarea flancului estic al Alianței. „După 25 de ani de la semnarea parteneriatului strategic SUA-România, președintele Joe Biden a reafirmat, la Madrid, angajamentul ferm al SUA față de securitatea regiunii Mării Negre, anunțând acțiuni suplimentare pentru întărirea apărării NATO, contribuții care sunt de o importanță capitală”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Cu prilejul sosirii, soldații americani au efectuat și un exercițiu militar demonstrativ, la care au participat și militari ai Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești” din cadrul Forțelor Terestre Române.

Divizia 101 Aeropurtată a armatei americane nu a mai venit în Europa de la debarcarea din Normandia, la 6 iunie 1944.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *