Discursul lui Putin, pe contrasens cu realitatea

Președintele Vladimir Putin a informat marți societatea rusă despre războiul din Ucraina, la aproape un an după ce a ordonat o invazie care a declanșat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la sfârșitul Războiului Rece.

Președintele rus a profitat de acest prilej pentru a răspândi dezinformarea, cu scopul de a manipula opinia publică, prin preluarea de informații istorice false și, prin urmare, pentru a justifica agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Iată câteva momente importante din discursul său, care a fost rostit în fața membrilor ambelor camere ale parlamentului, oficialilor de stat și comandanților militari. Cuvântarea a durat aproximativ o oră și 45 de minute.

„Un regim neo-nazist s-a instalat în Ucraina după 2014”

Putin a făcut în mod repetat afirmații fără temei despre un „regim neo-nazist” în Ucraina, ca o justificare pentru invazia Rusiei în țară. Cu toate acestea, în cadrul ultimelor alegeri parlamentare din Ucraina din 2019, sprijinul pentru candidații de extremă dreapta a fost de 2%, mult mai mic decât în multe alte țări europene.

„Ne amintim și de încercările regimului de la Kiev de a achiziționa arme nucleare, pentru că au făcut declarații despre asta în mod public”

Nu există nicio dovadă că Ucraina a încercat să achiziționeze arme nucleare, iar Putin – care a mai făcut această afirmație – nu a furnizat nicio dovadă. Când făcea parte din fosta Uniune Sovietică, armele nucleare erau amplasate în Ucraina, dar în 1994 Ucraina a semnat Tratatul de neproliferare nucleară și a renunțat la ele, în schimbul garanțiilor de securitate.

Guvernul ucrainean nu și-a exprimat intenția de a achiziționa arme nucleare și un document de strategie militară publicat în 2021 nu a făcut nicio referire la acestea. La rândul său, organismul de supraveghere nuclear al ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), spune că nu a văzut semne în Ucraina „de deturnare a materialelor nucleare, destinate activităților pașnice, în alte scopuri”.

„PIB-ul în 2022 a scăzut cu doar 2,1% și vă reamintesc că în februarie sau martie au prezis un colaps al economiei ruse”

Agenția de statistică a Rusiei spune că economia măsurată prin PIB s-a contractat cu 2,1%, extrem de aproape de estimarea de 2,2% din cel mai recent raport al Fondului Monetar Internațional (FMI).

Cu toate aceastea, această contracție o face în continuare țara cu cele mai proaste performanțe de pe lista FMI, dar organizația a confirmat că PIB-ul Rusiei s-a contractat cu mai puțin decât estimase inițial.

„Am făcut totul, totul pentru a rezolva conflictul în mod pașnic”

Rusia s-a prefăcut că negociază cu Occidentul, pentru a câștiga timp pentru pregătirea războiului; țara și-a început consolidarea militară, a sporit constrângerea și intimidarea, a respins discuțiile și a făcut apel la ultimatumuri.

„SUA și NATO au pregătit regimul de la Kiev pentru un mare război”

Rusia a început un război neprovocat, complet nejustificat și ilegal împotriva unei țări democratice și suverane, subestimând rezistența Ucrainei și sprijinul larg răspândit pentru cauza acesteia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *