Directorul FBI e îngrijorat de „secțiile de poliție” ale Chinei pe teritoriul SUA

SUA sunt profund îngrijorate de faptul că guvernul chinez înființează „secții de poliție” neautorizate, în orașe americane, pentru a desfășura operațiuni de intimidare, a declarat joi directorul FBI, Christopher Wray, în fața parlamentarilor.

Safeguard Defenders, o organizație pentru drepturile omului cu sediul în Europa, a publicat în septembrie un raport care dezvăluie prezența a zeci de „stații de serviciu” ale poliției chineze în marile orașe din întreaga lume, inclusiv în New York. Republicanii din Congres au cerut răspunsuri din partea administrației Biden cu privire la existența acestora.

În raport se arăta că aceste stații reprezintă o extensie a eforturilor Beijingului de a exercita presiuni asupra unor cetățeni chinezi sau a rudelor lor din străinătate pentru a se întoarce în China și a fi acuzați de fapte penale.

De asemenea, raportul lega secțiile de activitățile unui departament al Partidului Comunist Chinez, însărcinat cu răspândirea influenței și propagandei în străinătate.

„Sunt foarte îngrijorat de acest lucru. Suntem conștienți de existența acestor stații. Dar, pentru mine, este scandalos să cred că poliția chineză ar încerca să se instaleze, în New York să spunem, fără o coordonare adecvată. Aceasta încalcă suveranitatea și ocolește procesele standard de cooperare judiciară și de aplicare a legii”, a declarat directorul FBI, în cadrul unei audieri în cadrul Comisiei pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale a Senatului SUA, refuzând, însă, să detalieze stadiul investigațiilor FBI în această problemă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *