Directorul CIA estimează că 15.000 de ruși au fost uciși în războiul din Ucraina

Statele Unite estimează că pierderile rusești în Ucraina au ajuns până acum la aproximativ 15.000 de morți și poate 45.000 de răniți, a declarat miercuri directorul CIA, William Burns, adăugând că și Ucraina a suportat pierderi semnificative.

La aproape cinci luni de când președintele Vladimir Putin a ordonat invazia vecinului rus, forțele sale macină regiunea Donbas din estul Ucrainei și ocupă aproximativ o cincime din țară. Burns, vorbind la Forumul de securitate Aspen din Colorado, a declarat că aceste câștiguri au fost obținute cu costuri mari.

Războiul din Ucraina a dus la pierderi semnificative de vieți omenești

„Cele mai recente estimări ale comunității de informații americane ar fi ceva în jur de 15.000 (de forțe rusești) uciși și poate de trei ori mai mulți răniți. Așadar, un set destul de semnificativ de pierderi. Și, ucrainenii au suferit și ei, probabil ceva mai puțin decât atât. Dar, știți, pierderi semnificative.”, a spus Burns.

Rusia clasifică decesele militare drept secrete de stat chiar și în timp de pace și nu și-a actualizat frecvent cifrele oficiale privind pierderile de vieți omenești în timpul războiului. La 25 martie, aceasta a declarat că 1.351 de soldați ruși au fost uciși. Guvernul de la Kiev a declarat în iunie că între 100 și 200 de soldați ucraineni erau uciși pe zi.

Miercuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că „sarcinile” militare ale Moscovei în Ucraina depășesc acum Donbasul, în cea mai clară recunoaștere de până acum a faptului că și-a extins obiectivele de război Dar Burns a declarat că, cel puțin pentru moment, concentrarea forțelor militare ruse în Donbas sugerează că armata rusă a învățat lecții dure din eșecurile de la începutul campaniei, în care Moscova a stagnat în asaltul său asupra Kievului.

„Într-un fel, ceea ce a făcut armata rusă este să se retragă la un mod de război mai confortabil, într-un fel, folosindu-și avantajele și puterea de foc cu rază lungă de acțiune pentru a se distanța și a distruge eficient țintele ucrainene și pentru a compensa slăbiciunile în materie de forță de muncă pe care le experimentează încă”, a declarat Burns.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii