Didier Reynders, în cursa pentru funcția de secretar general al Consiliului Europei

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, se numără printre cei trei candidați preselectați pentru a ocupa funcția de Secretar General al Consiliului Europei, a anunțat astăzi Comitetul Miniștrilor.

Politico relatează că Reynders va intra în competiție cu alte două personalități importante: fostul președinte elvețian Alain Berset și fostul ministru estonian al culturii, Indrek Saar. Aceștia sunt ceilalți doi candidați incluși pe lista finală pentru funcția de secretar general, după interviurile desfășurate săptămâna trecută cu toți aspiranții la această poziție.

Pe durata procesului de selecție, Reynders va trebui să-și ia concediu fără plată din funcția sa de șef al justiției UE. Cu toate acestea, rămâne neclar cine va prelua conducerea în domeniul justiției și protecției consumatorilor până după alegerile Parlamentului European din 6-9 iunie. Comisia Europeană nu a oferit încă un răspuns în acest sens.

Consiliul Europei, care cuprinde 46 de țări membre și include Curtea Europeană a Drepturilor Omului, este o entitate separată de instituțiile Uniunii Europene.

Decizia finală cu privire la noul secretar general va fi luată de Parlamentul Consiliului Europei, format din 306 membri, la sfârșitul lunii iunie. Este de așteptat ca noul secretar general să își înceapă mandatul la 18 septembrie.

Reynders, un politician liberal belgian, a candidat și în 2019 pentru funcția de secretar general al Consiliului Europei, însă a pierdut în fața politicienei croate și actualului secretar general, Marija Pejčinović Burić.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *