Dezinformáció az európai választások előtt

A választások közeledtével az európai intézmények heves félretájékoztatási kampányok célpontjává válnak, a vádak a „15 év feletti autók javításának betiltásától” egészen az emberek beleegyezése nélküli rovarevésre kényszerítéséig terjednek.

A Le Vif belga kiadvány szerint a közösségi oldalakon és a tömegmédiában Európa-szerte hamis és csonka információkat terjesztenek a mindennapi élet különböző területeiről, különösen az Európai Unió állítólagos vagy valós beavatkozásaival kapcsolatban.

Az olyan állítások, mint a zuhanyozás számának korlátozása vagy a WC-papír betiltása, vírusként terjedtek a közösségi médiában, tovább táplálva a túlságosan erős EU képzetét, amely túllépi hatáskörét és veszélyezteti a polgárok szabadságjogait.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ennek az álhírnek súlyos politikai következményei lehetnek, befolyásolhatják a jövőbeli választások eredményét. Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője figyelmeztetése szerint a dezinformációt tartják a demokrácia egyik legjelentősebb veszélyének.

A dezinformációt tápláló egyik fő tényező az Európai Unió irányítási folyamatainak összetettsége. Minél kevésbé tájékozottak a polgárok az EU működésével kapcsolatban, annál valószínűbb, hogy hamis információkkal manipulálják őket.

Például egyes országokban félreértelmezték az Európai Bizottságnak az elhasználódott járművek kezelésére vonatkozó szabályozás felülvizsgálatára irányuló javaslatát, és azt állítják, hogy az EU meg kívánja tiltani a 15 évnél idősebb autók javítását.

Ezeket az álhíreket szuverenista mozgalmak is táplálják, amelyek célja az EU tekintélyének aláásása és az EU-ellenes üzenetek népszerűsítése. Szakértők szerint ezek a csoportok szoros együttműködést alakítottak ki a Kreml-barát ökoszisztémával, amelynek célja az EU-val szembeni bizalmatlanság növelése és a demokratikus folyamatok aláásása.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *