Deputații europeni solicită eliminarea comerțului ilegal cu animale sălbatice până în 2025

Pentru a îmbunătăți protecția globală a speciilor pe cale de dispariție, Parlamentul cere intensificarea luptei împotriva traficului ilegal de faune și flore sălbatice.

Înaintea reuniunii globale a ONU ce are ca subiect principal comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatice pe cale de dispariție, Parlamentul și-a adoptat poziția cu privire la obiectivele strategice ale UE cu 549 de voturi pentru, 28 de voturi împotrivă și 50 de abțineri.

Deputații europeni vor să facă mai mult decât să reducă comerțul ilegal cu specii sălbatice incluse pe lista ONU și doresc eliminarea acestuia – astfel că până în 2025 să existe doar un comerț legal și durabil cu fauna și flora sălbatică.

Acest lucru este necesar, spun deputații europeni, din cauza amenințării pe care o reprezintă comerțul cu animale sălbatice pentru animale și specii individuale, pentru sănătatea umană și animală și pentru mediu.

Pandemia a adus în atenție riscul transmiterii bolilor zoonotice de la animal la om, care este legat de comerțul global cu animale sălbatice.

Astfel, rezoluția solicită tuturor țărilor să îmbunătățească în mod semnificativ aplicarea Convenției ONU, deoarece aplicarea actuală a interdicțiilor și restricțiilor privind comerțul cu specii protejate este inadecvată.

Pentru a combate cu succes implicarea grupurilor infracționale organizate, deputații europeni spun că traficul transnațional cu animalele sălbatice ar trebui recunoscut drept crimă organizată gravă în conformitate cu Convenția ONU împotriva criminalității organizate transnaționale.

De asemenea, Parlamentul solicită UE să revizuiască și să extindă legislația existentă care reglementează comerțul cu animale sălbatice pentru a face ilegal importul, exportul, vânzarea, achiziționarea sau cumpărarea de animale sau plante sălbatice care sunt luate, deținute, transportate sau vândute cu încălcarea legii țării de origine sau de tranzit.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *