Deputații europeni doresc o mai bună protecție pentru consumatorii care solicită împrumuturi online

Noile norme UE urmăresc să protejeze consumatorii online împotriva acumulărilor de datorii pe cardurile de credit, a descoperirilor de cont și a împrumuturilor care nu sunt potrivite pentru situația lor financiară.

Într-un text adoptat de Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului, cu 42 de voturi pentru, 1 împotrivă și 1 abținere, deputații europeni spun că legislația ar trebui să acopere contractele de credit de până la 150.000 EUR.

Limita superioară efectivă va fi determinată de autoritățile competente și de autoritățile naționale în funcție de situația economică particulară dintr-un stat membru. Statele membre vor putea, de asemenea, să aplice modificări limitate la obligații în cazul împrumuturilor cu valoare mică de până la 200 EUR și a împrumuturilor acordate fără dobândă și fără alte comisioane care trebuie rambursate în termen de trei luni și au comisioane minore.

Deputații europeni au introdus de asemenea cerințe suplimentare pentru a evalua „bonitatea” persoanelor care contractează un împrumut înainte ca acesta să fie acordat. Pentru a evalua bonitatea consumatorilor cu istoric de credit redus sau deloc, pot fi luate în considerare și alte informații, cum ar fi istoricul de la creditori nebancari, furnizori de telecomunicații și utilități.

Membrii Parlamentului au subliniat că publicitatea pentru credite ar trebui să conțină, în toate cazurile, un avertisment clar și proeminent că împrumutul costă bani și că nu ar trebui să incite consumatorii supraîndatorați să caute credite sau să sugereze că succesul sau realizarea socială pot fi obținute datorită contractelor de credit. .

Întrucât facilitățile de descoperire de cont și depășirea creditelor sunt forme din ce în ce mai frecvente de credit de consum, deputații europeni doresc să reglementeze aceste produse financiare pentru a crește nivelul de protecție a consumatorilor și pentru a evita supraîndatorarea.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii