Deputații britanici plănuiesc o vizită oficială în Taiwan, pe măsură ce tensiunile cu China se adâncesc

Comisia pentru afaceri externe a Camerei Comunelor din Marea Britanie plănuiește o vizită în Taiwan la sfârșitul acestui an – probabil în noiembrie sau începutul lunii decembrie – în ciuda tensiunilor în creștere din regiune.

Sursele oficiale spun că vizita – care a fost programată inițial pentru începutul acestui an, a fost amânată din cauza testării pozitive Covid a unui membru al delegației – a fost menită să arate sprijinul Marii Britanii pentru suveranitatea Taiwanului, o insulă pe care China o consideră ca fiind parte din aceasta.

Această vizită vine pe măsură ce relația Londrei cu Beijingul continuă să se deterioreze. Săptămâna trecută, candidații la conducerea conservatoare, Liz Truss și Rishi Sunak, și-au exprimat pozițiile dure față de China. De asemenea și ambasadorul Chinei în Marea Britanie a acuzat unii politicieni britanici că „profită de eroarea așa-zisei amenințări a Chinei” într-o observație video.

Tensiunile au crescut în Taiwan în ultimele săptămâni după publicarea unei informații despre o posibilă călătorie la Taipei a Purtătoarei de cuvânt a Camerei reprezentanților SUA, Nancy Pelosi.

Beijingul a avertizat în mod repetat împotriva unei astfel de mișcări și a amenințat că va întreprinde „acțiuni decisive” dacă vizita va avea într-adevăr loc. Pelosi se află acum într-o călătorie în Asia, unde a programat opriri în Singapore, Malaezia, Japonia și Coreea de Sud.

Nu este sigur dacă delegația britanică se va întâlni cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen. Detaliile călătoriei sunt în curs de elaborare, inclusiv datele vizitei, au sugerat sursele oficiale ale publicației The Guardian.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *