Deputat ucrainean arestat pentru înaltă trădare în beneficiul Rusiei

Un tribunal din Kiev a emis marți mandat de arest preventiv pentru deputatul Oleksandr Dubinski (42 de ani), membru al Parlamentului Ucrainei și fost jurnalist, acuzat de înaltă trădare în beneficiul Rusiei. Informația a fost confirmată de anchetatori și a fost adusă la cunoștința publicului prin intermediul agențiilor internaționale de presă.

Dubinski, care a fost ales în Parlament în 2019 pe lista partidului prezidențial al lui Volodimir Zelenski, a recunoscut, printr-un mesaj postat pe platforma de socializare Telegram, că va rămâne în detenție pentru cel puțin două luni. De asemenea, el a susținut că este o victimă politică, fiind urmărit penal din cauza opiniilor sale politice critice la adresa guvernului.

Anchetatorii îl acuză pe Dubinski că face parte dintr-un „grup infracțional” care acționa la comanda serviciilor speciale rusești, având ca scop discreditarea imaginii Ucrainei pe scena internațională. Este sugerat că grupul ar fi primit finanțare substanțială, estimată la „cel puțin 10 milioane de dolari” din partea Rusiei, cu misiunea de a submina relațiile dintre Ucraina și Statele Unite, precum și de a încetini planul de aderare al Ucrainei la Uniunea Europeană și NATO.

Rolul cheie al deputatului în această schemă a fost, conform anchetatorilor, organizarea unei campanii media pentru atingerea obiectivelor stabilite de grup. Dubinski este un personaj controversat, având în trecut acuzații de corupție, iar ulterior a fost exclus din grupul său parlamentar.

Se pare că legăturile cu serviciile speciale rusești datează încă din 2019, anul în care Dubinski a fost ales în Legislativ. Ancheta continuă, iar acest caz adâncesc tensiunile dintre Ucraina și Rusia, amplificând preocupările cu privire la posibile influențe străine în viața politică internă a țării.

Facebook

Comentarii

85 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *