Depozitele de gaze ale UE sunt pline în proporție de 90%

Depozitele de gaze ale Uniunii Europene au depăşit un nivel mediu de înmagazinare de 90%, peste cel de 80% stabilit de blocul comunitar drept obiectiv pentru a garanta un volum sigur în toamnă şi iarnă, relatează agenţia EFE, potrivit Digi24.

Conform asociaţiei din sector, Gas Infrastructure Europe (GIE), care a prezentat vineri datele actualizate la 5 octombrie, depozitele se află la o medie de 90,12%, gradul de umplere depăşindu-l pe cel din perioada similară a anului trecut, care a fost de 75%.

Umplerea în totalitate a acestor depozite va garanta consumul pentru trei luni, iar cantitatea ar fi insuficientă pentru a face faţă unei întreruperi totale a furnizării de gaze de către Rusia.

România figurează, în statistica Gas Infrastructure Europe, cu o asigurare a stocurilor de gaze de 87,9%.

Teama că preşedintele rus Vladimir Putin ar opri total furnizarea de gaze în UE a determinat cele 27 de state membre să se angajeze că vor umple depozitele în procent de 80% înainte de 1 noiembrie şi de 90% la aceeaşi dată din 2023.

Partenerii europeni au mers dincolo de acest angajament. Belgia și Portugalia au ajuns la 100%, dar au depozite de capacitate mică. Patru dintre cele cinci ţări cu cea mai mare capacitate de înmagazinare a gazelor au depăşit nivelul de 90%. Germania a ajuns cu rezervele la 93,03%, Franţa la 97,45%, Italia la 91,94% şi Olanda la 92,66%. Al cincilea partener comunitar după capacitatea de înmagazinare, Austria, a ajuns la un grad de umplere a depozitelor de 82,26%.

Spania, care la negocieri a cerut să fie luate în calcul şi rezervele de gaze naturale lichefiate (GNL), deţine rezerve de 90,92%. La polul opus, țările care nu au reuşit să ajungă nici măcar la 80% sunt Ungaria (74%), Bulgaria (77%) şi Letonia (53%).

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *