Departamentul de Stat al SUA critică România pentru abuzurile din sistemul judiciar și violența poliției

Departamentul de Stat al Statelor Unite a publicat duminică seară raportul său privind situația drepturilor omului în România pentru anul 2023, evidențiind îngrijorările legate de modul în care instituțiile românești din domeniul justiției au utilizat acțiuni disciplinare pentru a influența magistrații.

Conform raportului preluat de Hotnews, societatea civilă și organele de supraveghere guvernamentale au semnalat că acțiunile disciplinare au fost folosite împotriva judecătorilor sau procurorilor ca represalii politice pentru deciziile lor sau presupuse înclinații politice. Mai mult, există acuzații credibile că judecătorii au fost înlăturați din cauze în curs prin acțiuni disciplinare și apoi repuși atunci când s-a constatat că acestea nu au avut temei legal, sugerând că aceste acțiuni au fost utilizate în mod greșit pentru a influența judecătorii implicați în procese sensibile.

În plus, Departamentul de Stat a adus în atenție și cazurile de decese cauzate de folosirea excesivă a forței de către forțele de ordine din România. Raportul menționează tragicul incident de la Arad, unde doi polițiști locali au bătut până la moarte un bărbat pe stradă, iar imaginile publicate ulterior de presă au evidențiat rănile grave suferite de acesta. Unul dintre polițiști este anchetat pentru crimă sub măsura arestului preventiv.

În plus, raportul menționează și procesele în curs ale unor figuri importante din istoria recentă a României, precum fostul președinte Ion Iliescu și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, judecați pentru crime împotriva umanității în Dosarul Revoluției. De asemenea, cazul torționarilor disidentului Gheorghe Ursu este adus în discuție, unde foștii ofițeri de Securitate acuzați de uciderea lui Gheorghe Ursu au fost achitați definitiv în iulie 2023.

Încheind raportul, Departamentul de Stat al SUA subliniază că, deși au fost întreprinse unele măsuri credibile pentru a identifica și pedepsi funcționarii care au comis abuzuri în domeniul drepturilor omului, există încă probleme grave legate de corupția guvernamentală și de lipsa de responsabilitate în ceea ce privește supravegherea judiciară, care subminează independența și imparțialitatea justiției în România.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *