Demolarea monumentelor sovietice continuă – Polonia în acțiune

Polonia a început să demoleze un memorial din epoca sovietică dedicat soldaților Armatei Roșii. E cel mai recent dintr-o serie de monumente care au fost dărâmate în Europa Centrală și de Est, pe fondul ostilității crescânde față de Rusia și invazia acesteia în Ucraina.

Muncitorii au început să demoleze memorialul din orașul Brzeg, din sud-vestul Poloniei, în data de 24 august, în aceeași zi în care Ucraina a marcat șase luni de când Rusia și-a lansat invazia.

Rafal Leskiewicz, șeful Institutului istoric de stat polonez, a declarat pentru Associated Press că în martie, când a fost luată decizia de a elimina toate monumentele rămase din epoca sovietică, existau deja 60 de monumente, la nivel național, ridicate în semn de solidaritate cu Ucraina.

Polonia este unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei în apărarea împotriva invaziei ruse.

Varșovia a trimis armament, ajutor și asistență umanitară, iar Polonia a primit mai mulți refugiați ucraineni decât orice altă țară, potrivit cifrelor Națiunilor Unite.

Demolarea a avut loc la o zi după ce Letonia a început să demonteze un monument similar din epoca sovietică în capitala Riga. Știrile spun că mai multe persoane au fost arestate în timpul unui mic protest împotriva demolării.

Moscova a considerat multă vreme înfrângerea sovietică a forțelor naziste din țările baltice o eliberare, dar letonii, estonienii și lituanienii au dezmințit această descriere, spunând că a fost doar începutul unei ocupații brutale care s-a încheiat abia odată cu colapsul sovietic în 1991.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *