Demiteri la vârful puterii în China: Miniștri înlăturați din funcții-cheie

Marți, regimul chinez l-a demis din funcția de ministru al Apărării pe Li Shangfu, învestit în martie. În plus, Qin Gang, fost ministru de Externe, care fusese eliberat din funcție încă din iulie, a fost eliminat din Consiliul de Stat. Anunțul a fost făcut de către mass-media oficiale chineze și a fost preluat de agențiile internaționale de știri.

Anunțul oficial menționează că Li Shangfu a fost „înlăturat” din funcție, dar nu a fost furnizat niciun motiv pentru demiterea sa și niciun nume pentru un posibil succesor. Ultima apariție publică a lui Li a fost în data de 29 august, după ce, la mijlocul aceleiași luni, efectuase o vizită oficială în Rusia și Belarus, fiind considerat un aliat de încredere al Moscovei.

În ceea ce privește demiterea lui Qin Gang, cândva considerat apropiat al președintelui Xi Jinping, acesta a fost destituit din Consiliul de Stat, după ce în luna iulie își pierduse funcția de ministru de Externe. Decizia a stârnit speculații și întrebări cu privire la motivele reale ale acestei destituiri.

Qin Gang a fost înlocuit în funcția de ministru de Externe de către Wang Yi, un diplomat cu o vastă experiență, care a mai ocupat această poziție între anii 2013 și 2022.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *