Decizia Consiliului European de îngreunare a vizelor pentru ruşi a intrat în vigoare

Suspendarea integrală a acordului privind facilitarea vizele acordate cetățenilor ruși în spaţiul Schengen european a intrat în vigoare, începând de astăzi.

În cadrul unei reuniuni la Praga, miniştrii de externe din Uniunea Europeană au decis, pe 31 august, să suspende acordul care data din anul 2007 și care relaxa regimul de vize cu Rusia. Măsura a fost luată după ce, timp de mai multe săptămâni, mai multe ţări din UE, care au graniţă terestră cu Rusia, au cerut să se interzică intrarea cetăţenilor ruşi în blocul comunitar, cu vize Schengen emise de unele state membre ale UE.

Comsia Europeană a propus, la rândul său, pe 6 septembrie, să suspende total acordul de facilitare a acordării vizelor cetățenilor ruși. Consilul European a adoptat, trei zile mai târziu, pe 9 septembrie, suspendarea integrală a acordului cu Rusia privind regimul vizelor, care se afla în vigoare de la 1 iunie 2007 și facilita eliberarea vizelor de scurtă ședere (nu mai mult de 90 de zile, într-o perioadă de 180 de zile), valabile în spațiul Schengen european.

Se apreciază că măsura actuală va reduce semnificativ numărul de noi vize emise cetățenilor ruşi pentru spaţiul Schengen, care include 22 de state din UE şi alte patru ţări europene. Înăsprirea regulilor ar putea duce la respingerea aplicaţiilor de viză şi chiar la revocarea vizelor actuale. Liniile directoare ale UE le oferă statelor membre puteri sporite în această privinţă, precum şi o bază pentru o examinare mai detaliată a aplicaţiilor.

De asemenea, pe 6 septembrie, Comisia Europeană a prezentat și o propunere privind nerecunoașterea pașapoartelor rusești, eliberate în zonele ocupate din Ucraina, în special în regiunile Herson și Zaporojia.

Facebook

Comentarii

58 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *