Comisia Europeană a salutat, astăzi, decizia Canadei de a returna Germaniei turbinele rusești reparate care sunt necesare pentru mentenanța conductei Nord Stream 1, se arată într-un comunicat oficial al executivului european.
Gazprom a redus luna trecută volumul de gaz livrat prin conducta Nord Stream 1 la doar 40% din nivelul obişnuit, invocând că întârzie să primească o serie de echipamente care au fost trimise de Siemens Energy, pentru mentenanţă, la filiala sa din Canada. Ucraina s-a opus returnării acestor turbine către Gazprom, susținând că gazoductele de pe teritoriul său pot transporta un volum suficient de gaz spre Germania, astfel încât să poată compensa scăderea livrărilor prin Nord Stream 1.
În cele din urmă, Canada a luat decizia de a returna instalațiile pentru conducta Nord Stream 1, anunțul fiind făcut, la sfârșitul săptămânii trecute, de ministrul canadian al resurselor naturale, Jonathan Wilkinson, potrivit Agerpres.
Pe 11 iulie, însă, Gazprom a oprit complet conducta Nord Stream 1, pentru lucrări anuale de întreținere, care sunt programate să dureze zece zile. Măsura a stârnit îngrijorări legate de faptul că Federația Rusă ar putea să nu mai reia livrările de gaze naturale, după terminarea perioadei de revizie, care ar urma să se încheie la mijlocul acestei luni. În anii precedenți, perioada anuală de întreținere a Nord Stream 1 a durat între 10 și 12 zile și s-a încheiat la timp, dar, în acest an, contextul este unul diferit, din cauza războiului din Ucraina. Pe de altă parte, Gazprom a redus livrările de gaze către 12 state, până acum.
Gazoductul Nord Stream 1 a fost inagurat în anul 2011 și transportă o cantitate de 55 de miliarde de metri cubi de gaz, pe an, din Rusia către Germania, fiind cea mai mare conductă de alimentare cu gaze naturale a Europei.
Gazprom furnizează aproximativ 40% din gazele naturale din Europa, în principal prin conducte. Cu excepția conductei Nord Stream 1, gazul rusesc mai era livrat, în mare măsură, printr-o conductă care traversa teritoriul Ucrainei și care a fost închisă, la începutul lunii mai, din cauza războiului. O rută alternativă către Europa, care nu trece prin Ucraina, este și gazoductul Yamal-Europa (prin care se transportă aproximativ 15% din gazul rusesc care ajunge în Europa), închis, de asemenea, de Federația Rusă, pe 12 mai, după sistarea gazelor către Polonia.
Pe data de 20 iulie, Comisia Europeană ar uma să prezinte un plan care va asigura statele membre că vor dispune de gaze naturale, în perioada următoare.
Laura Groșereanu