Decernarea premiului Hannah Arendt a fost amânată din motive politice

O ceremonie controversată de decernare a Premiului Hannah Arendt pentru gândire politică scriitoarei ruso-americane Masha Gessen a fost amânată, informează agenţia DPA.

Evenimentul, care era programat pentru vineri, a fost anulat şi va avea loc cu mai puţin fast sâmbătă, a anunţat un purtător de cuvânt al asociaţiei de sponsorizare a premiului.

Gessen a fost criticată pentru afirmaţiile apărute într-un articol în revista americană The New Yorker, în care ea ar fi comparat situaţia din Gaza cu ghetourile evreieşti din Europa ocupată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Fundaţia Heinrich Boll, care contribuie cu o parte din banii premiului, a descris comentariile drept „inacceptabile” şi a declarat că remarcile ei nu ajută la înţelegerea conflictului din Orientul Mijlociu.

Premiul Hannah Arendt pentru gândire politică a fost înfiinţat în 1994. Premiul este destinat să onoreze oamenii care contribuie la gândirea şi acţiunea politică publică în tradiţia lui Arendt. Un juriu internaţional independent decide asupra premiului. Premiul în bani de 10.000 de euro este donat de Fundaţia Heinrich Boll şi Senatul oraşului Bremen.

În urma retragerii fundaţiilor, administraţia Primăriei Bremen a revocat permisiunea ca sediul său să fie pus la dispoziţie pentru desfăşurarea ceremoniei. „Cu regret luăm notă de acest lucru”, a declarat asociaţia-sponsor.

Gessen, care s-a născut la Moscova în 1967, scrie despre curente politice şi conflicte din societatea americană şi rusă. Ea locuieşte la New York.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *