Deblocarea fondurilor europene pentru Ungaria: Va ceda UE șantajului lui Viktor Orban?

Potrivit unor surse Reuters, executivul Uniunii Europene este pe cale să deblocheze fondurile în valoare de 14,7 milioane de euro pentru Ungaria în acest an.

Deznodământul vine după luni întregi de negocieri intense dintre Bruxelles și Budapesta și după ce prim-ministrul Viktor Orban a cedat în fața presiunilor din partea blocului asupra controalelor și echilibrului democratic.

Ungaria are timp până sâmbătă (19 noiembrie) pentru a începe să pună în aplicare cele 17 măsuri pe care Comisia UE le-a impus în septembrie ca o condiție prealabilă pentru a nu suspenda fondurile din bugetul pe termen lung al UE.

Este probabil ca executivul UE să evalueze dacă Ungaria a îndeplinit condițiile pe 29 noiembrie, după care guvernele statelor membre vor avea timp până pe 19 decembrie să decidă cu privire la posibila suspendare a fondurilor.

Este pentru prima dată când UE pune în aplicare un așa-numit „mecanism de condiționalitate”, în care amenințarea cu suspendarea fondurilor UE este folosită pentru a determina guvernul unui stat membru să lupte împotriva corupției.

Mecanismul a fost adoptat în urmă cu doi ani, ca parte a acordului privind bugetul 2021-2027 al blocului, cu speranța de a avea un instrument eficient care ar putea minimiza influența premierului ungar Viktor Orbán asupra justiției.

Ceea ce complică lucrurile este că, de asemenea, comisia a refuzat aprobarea pentru fondul de recuperare post-Covid al Ungariei, în valoare de 5,8 miliarde de euro, din cauza problemelor legate de statul de drept. De asemenea, cele două părți trebuie să convină până la sfârșitul anului ca Ungaria să nu piardă 70 % din aceste fonduri.

Dar în jocul de poker politic dintre cele două părți, Ungaria pare să dețină câțiva ași în mânecă.

Budapesta a amenințat cu invocarea unui veto împotriva finanțarii comune a asistenței de 18 miliarde de euro acordate Ucrainei și aprobarea de către UE a impozitului minim global, în ceea ce oficialii UE au numit un ”șantaj pur”.

Soluția ar putea fi un compromis în care toate părțile pot revendica victoria.

Cu toate acestea, „este foarte greu să vedem o cale de ieșire fără a nu face un compromis care să fie în defavoarea Uniunii Europene”, a declarat un diplomat al UE.

Facebook

Comentarii

57 de răspunsuri

  1. I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *