De nevoie, primul Paști virtual. Care sunt regulile?

Fără pelerinaj de Florii, slujba de Înviere fără credincioși în biserică, spovedanie și împărtășanie numai la domiciliul celui care le solicită, Lumina Sfântă împărțită credincioșilor în fața locuinței, „Hristos a Înviat!” rostit de la ferestre şi balcoane – acestea sunt trăsăturile de bază ale sărbătorilor ortodoxe de Florii şi Paşti în vremea pandemiei de coronavirus. De ce?

”Cum au putut autoritățile să ne interzică atât de rapid și ușor accesul la Sfânta Împărtășanie fix în Postul Mare? Răspunsul e unul simplu și tăios: Pentru că Dumnezeu le-a dat puterea asta. Și Dumnezeu le-a dat puterea asta, pentru că noi mergeam la slujbe cu nevrednicie. Ne prefăceam că suntem credincioși. Iar pentru asta nu era nevoie să pângărim locașul lui Dumnezeu. Pentru asta e suficient să ne uităm la slujbă de acasă și să ne imaginăm că suntem evlavioși”, spune Părintele Alin Narcis Sandu, de la Parohia Roșia de Amaradia, din județul Gorj.

”Nu, nu autoritățile abuzive ne-au luat Liturghia, ci noi ne-am lipsit de ea cu multă vreme în urmă. Iar acum avem șansa extraordinară de a o recupera întreagă și frumoasă, după râvna noastră pentru curăție, smerenie și dragoste. Nu e panică și nici criză. E timp de a ne asuma greșelile și de a nu le mai face. E timp pentru a-i ajuta și pe alții să se mântuiască. E timp pentru a fi în sfârșit creștini, așa cum n-am fost niciodată. Și ne va primi Hristos la Sfânta Sa Liturghie, cu brațele deschise, ca atunci pe Cruce, cu dragostea nețărmurită a Învierii Sale”, scrie preotul gorjean.

Avem timp să iertăm 

”Deși cumva <<arestați la domiciliu>> cu toții, avem timp de rugăciune de pocăință, de asumare a greșelilor noastre cerând iertare. Avem timp și de postire adevărată, de poftele și ifosele noastre, nu doar de carne, ouă și lactate. Și, mai ales, avem timp de dragoste pentru oameni, ajutându-i în situația aceasta specială mai mult decât în alte dăți. Avem, mai ales, timp să iertăm mai mult”, arată Părintele Sandu de la Roșia de Amaradia.

”La ora 00:00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 metri, cu salutul pascal Hristos a înviat! și răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare”, a decis, în contextul gravei crize sanitare, Biserica Ortodoxă Română.

Conform Îndrumărilor Cancelariei Sfântului Sinod, aprobate de Patriarhul României,  în Vinerea Mare (17 aprilie 2020), seara, după slujba Prohodului Domnului, biserica va fi înconjurată o singură dată de către slujitorii bisericești prezenți, dar fără participarea credincioşilor mireni, urmând ca slujba Învierii Domnului să aibă loc tot fără credincioşi mireni în biserici.

Iată alte reguli ale Bisericii Ortodoxe Române referitoare la Sărbătoarea Învierii din acest an:

  • Pâinea binecuvântată, numită „Paşti”, va fi sfinţită anul acesta în Joia Mare, şi va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri şi sâmbătă, „Paştile” vor fi distribuite gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate în afara locaşurilor de cult. Personalul deservent va purta mască şi mănuşi de protecţie. Accesul la aceste locuri speciale din afara locaşurilor de cult se va organiza respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca în magazinele alimentare (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat).
  • Pentru credincioșii vârstnici şi bolnavi, „Paştile” vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti. Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie, precum şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de către fiecare parohie, potrivit Cancelariei Sfântului Sinod.

Biserica Ortodoxă avertizează: ”Orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoţi şi diaconi) sau a credincioşilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgență, toţi avem obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar, vom suporta sancţiunile prevăzute de lege”.

În acest an, Învierea Domnului este sărbătorită de credincioșii romano-catolici și protestanți la 12 aprilie, iar de cei greco-catolici și ortodocși o săptămână mai târziu, la 19 aprilie. „Creştinii se pregătesc să sărbătorească un Paşti virtual”, scrie Financial Times, remarcând recurgerea inedită la tehnologie pentru a celebra Învierea lui Iisus.

Europolis

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *