De ce s-a împotmolit armata rusă în Ucraina? Opinia experților militari americani

Invazia rusă în Ucraina se dovedește a fi o eroare tactică şi strategică surprinzătoare, marcată de penurii de hrană şi carburant, abandonare de vehicule militare, pierderi de avioane şi morţi în număr mare în rândul soldaţilor, potrivit experţilor militari americani. 

„Când strici totul după două sau trei săptămâni, pot să înţeleg, însă când te poticneşti chiar la uşă atunci când intri în casă, înseamnă că ai o problemă”, apreciază Scott Boston, analist principal în materie de apărare în cadrul grupului de reflecţie Rand Corp.  Pentagonul şi experţii militari se aşteptau ca armata rusă să distrugă rapid capacitatea defensivă a Ucrainei, prin anihilarea comandamentului armatei, a sistemelor de apărare antirachetă şi a forţelor aeriene ale Ucrainei, se arată într-o sinteză a agenției AFP.

„Dacă ruşii ar fi reuşit să-i decupleze pe comandanţii militari ucraineni de cei pe care îi comandă, forţele aeriene şi de apărare anti-aeriană ucrainene ar fi fost constrânse să lupte în mod necoordonat, ceea ce le-ar fi făcut mai puţin eficiente şi mai vulnerabile atacurilor”, se arată, de asemenea, în raportul Centrului Scowcroft. Experţii militari de la centrul Scowcroft evidențiază și faptul că ruşii nu au reuşit să cucerească rapid aeroportul situat în apropiere de Kiev şi să-l păstreze. Aeroportul a fost probabil prea distrus în lupte pentru a mai putea fi utilizat, după cum era prevăzut, pentru a cuceri Kievul.

„Acesta este un eşec colosal al serviciilor de informaţii ruse, care au subestimat foarte mult rezistenţa ucraineană, iar punerea în practică din punct de vedere militar a fost îngrozitoare”, a explicat, la rândul său, Michael Vickers, fost subsecretar de stat pentru Informaţii în cadrul Departamentului Apărării. Principalul atac rus a fost insuficient, fragmentat, cu operaţiuni de recunoaştere eșuate și coloane ale armatei distruse, în opinia sa.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, observă lacunele în materie de logistică și lipsa de coordonare a rușilor, deși dispun de „capacităţi considerabile şi diverse”. „Avem indicii că, în pofida faptului că ruşii au capacităţi sofisticatede arme combinate, acestea nu sunt pe deplin integrate”, a explicat Kirby.

Dar concluzia finală a experților militari amewricani nu este favorabilă Ucrainei: „Rusia deţine în continuare avantajele unei capacități de luptă copleșitoare, ce va sfârşi prin a învinge forţele ucrainene”, se arată în raportul Scowcroft Center. Mai mult, specialiştii se tem că frustrarea preşedintelui Putin, în fața rezistenței întâmpinate, l-ar putea determina să declanşeze atacuri cu efect devastator ale artileriei, rachetelor şi forţei aeriene ruse asupra populaţiei civile ucrainene, informează AFP, preluată de Agerpres.

Europolis

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *