David Petraeus, a CIA korábbi igazgatója: Moldova lehet Putyin következő célpontja

A CIA korábbi igazgatója és az amerikai csapatok parancsnoka, David Petraeus komoly figyelmeztetést adott ki arra a lehetséges fenyegetésre, amelyet Oroszország jelent Moldovára nézve. Petraeus a CNN-nek azt mondta, ha Oroszországnak sikerül meghódítania Ukrajnát, Vlagyimir Putyin nem áll meg itt, és Moldovát jelölte meg a következő lehetséges célpontként.

„Kétségtelenül nem áll meg Ukrajnában. A kérdés az, hogy mennyi időbe telik, hogy újjáépítsék katonai erőiket és máshová küldjék őket. Moldova mindenképpen a célkeresztben lesz. Végső soron még mindig körülbelül 1500 orosz katona tartózkodik az ország szeparatista részén, Dnyeszteren túlmenően” – figyelmeztetett Petraeus.

Az amerikai csapatok egykori parancsnoka hangsúlyozta: a balti országok biztonságát illetően is vannak félelmek, hozzátéve, Putyin célja mindig is az volt, hogy visszaállítsa a volt szovjet birodalmat.

Ezekkel a figyelmeztetésekkel összefüggésben a moldovai kormány Reintegrációs Politikai Hivatala nyilatkozattal állt elő. „A rendelkezésünkre álló információink szerint nincs okunk azt hinni, hogy a térség helyzete tovább romlana” – közölte a hivatal.

Lilian Carp, a parlament Biztonsági, Védelmi és Közrendi Bizottságának elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Moldovát jelenleg nem fenyeget közvetlen biztonsági kockázat. Carp azonban figyelmeztetett, hogy a helyzet súlyosbodhat, és meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket a konfliktus kiéleződésének megelőzése érdekében.

„Utánuk kell járnunk. Nem tudjuk, mi jár a fejükben. Voltak már ilyen próbálkozások. Nem ez az első alkalom. Álreferendumokat is szerveztek, és ilyen körülmények között nagyon oda kell figyelnünk, hogy milyen lépésekben döntünk, milyen kijelentéseket teszünk – ami hatással lehet a biztonságunkra. Meg kell tennünk a szükséges intézkedéseket az eszkaláció megelőzése érdekében” – figyelmeztetett Carp.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *