Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, este azi gazda unui summit baltic la nivel înalt, la care participă și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Șefii de guvern din Polonia, Lituania, Letonia, Estonia și Finlanda vor analiza modalitățile de consolidare a independenței față de gazul rusesc, de îmbunătățire a securității energetice și de valorificare a potențialului, încă neexploatat, al Mării Baltice pentru energia eoliană offshore.
Cu condiții excelente de vânt și ape puțin adânci, zona Mării Baltice are un potențial eolian offshore de până la 93 GW, potrivit unui raport publicat de Comisia Europeană. O creștere a producției de energie de această amploare ar reduce dependența de gazul rusesc în țările UE.
Drept urmare, Summitul pentru securitatea energetică a Mării Baltice, programat la vechea fortăreață medievală Hammerhus, de pe insula daneză Bornholm, are în vedere lansarea unor inițiative concertate pentru a consolida cooperarea regională și a accelera tranziția ecologică.
Marea Baltică, pol european al energiei regenerabile?
Potrivit inițiatorilor, obiectivul este de a poziționa Marea Baltică ca un pol european al energiei regenerabile.
La reuniune vor participa prim-ministrul danez Mette Frederiksen, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prim-ministrul Poloniei Mateusz Morawiecki, președintele Lituaniei Gitanas Nausėda, prim-ministrul Letoniei Krišjānis Kariņš, prim-ministrul Ministrul Estoniei Kaja Kallas și prim-ministrul Finlandei Sanna Marin.
Vor fi prezenți, de asemenea, miniștrii energiei, comisarul UE pentru energie, directorul Agenției UE pentru Autoritățile de Reglementare în domeniul Energiei și reprezentanți ai companiilor energetice importante și ai operatorilor de sisteme electrice din Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Suedia și Germania.